درس‌های ژاپن و کره جنوبی برای اقتصاد دانش‌بنیان

ساخت وبلاگ

یا نوآوری کنید یا بمیرید

سیاست‌گذاران ژاپنی و کره‌ای خیلی زود متوجه نقش استارت‌آپ‌ها در استراتژی‌های امنیت ملی کشورشان و همچنین پیشرفت در فناوری‌های مهم مثل نیمه‌رساناها، هوش مصنوعی و مواد پیشرفته شده‌اند. آن‌ها می‌دانند که پیشرفت به منابع ملی فناوری‌های پیشرفته و افراد مبتکر پشت سر آن‌ها نیز بستگی دارد.

بنابراین توانایی سرمایه‌داری استارتاپ برای تقویت برتری تکنولوژیکی، به کشور برتری رقابتی نسبت دیگران خواهد داد و حمایت دولتی به استارت‌آپ‌ها و شرکت‌های بزرگ با منابع مالی و انسانی بزرگ، این امکان را می‌دهد تا رویکردی بلندمدت در برنامه‌ریزی اقتصادی داشته و از ادامه تأمین مالی در هر شرایطی اطمینان داشته باشند و درعین‌حال مطمئن باشند که دولت تحقیقات و شرکت‌ها را در زمینه‌هایی که موفقیتشان تضمین‌شده نیست هم حمایت می‌کند.

مثلاً کره جنوبی و ژاپن رهبران جهان در حمل‌ونقل باانرژی کارآمد هستند و این دولت‌ها، روی اهمیت بلندمدت این بخش ریسک کرده‌اند و این در حالی است که آمریکا و اروپا دهه‌ها پیش از رقابت در صنعت حمل دریایی رقابتی دست کشیدند. کره و ژاپن، سهم بزرگی در تولید پیشرفته‌ترین کشتی‌های جهان از نظر تکنولوژیک (از جمله کشتی‌های حمل گاز طبیعی مایع و آمونیاک) دارند و قدرت‌شان در این بخش ناشی از همکاری دولت با استارت‌آپهاست.

استارت-آپ2.jpg

واقعیت را در آغوش بگیرید

سیاست‌گذاران آمریکا باید روند همکاری شرکت‌های بزرگ و استارت‌آپ‌های جدید را تسهیل کنند؛ چراکه افسانه سیلیکون ولی در حین جذابیت، یک افسانه است. در حال حاضر استارت‌آپ‌ها راه‌حل‌هایی برای مشکلات ارائه می‌کنند که نه‌تنها تهدیدی وجودی برای شرکت‌های فعلی نیست، بلکه آن‌ها را زنده نگاه می‌دارد.

نقش پررنگ دولت آمریکا در حمایت از کارآفرینان آمریکایی دهه‌ها ادامه داشت و مثلاً کمپانی تسلا از اعتبارات مالیاتی فدرال که برای خرید خودروهای الکتریکی به مصرف‌کنندگان ارائه می‌شود، سود برده و طبق برآوردها، این شرکت از زمان راه‌اندازی تقریباً ۳ میلیارد دلار یارانه و مشوق‌های دولتی و محلی دریافت کرده است.

آمریکا هم مثل ژاپن و کره جنوبی، تمرکز صنعتی بالایی دارد و صنایع مختلف تحت سلطه تعداد کمی از شرکت‌های بزرگ هستند. این واقعیت در ژاپن و کره جنوبی به شکل گسترده‌ای پذیرفته‌شده و در آمریکا هم باید پذیرفته شود و ارزش شرکت‌های بزرگ، به‌ویژه در بخش‌های فناوری پیشرفته موردپذیرش قرار بگیرد.

استارت-آپ4.jpg

دولت آمریکا باید بپذیرد که شرکت‌های بزرگ باعث رونق کشور می‌شوند و نگرانی‌های مربوط به قدرت بازار نباید در مواقعی که به نفع اقتصاد، نوآوری و امنیت ملی آمریکاست، مانع همکاری با شرکت‌های بزرگ گردد. رابطه بین دولت آمریکا و شرکت‌های فناوری پیشرو تا حد زیادی مملو از نگرانی و بی‌اعتمادی است.

درعین‌حال، باید رویکرد بازتری نسبت به نقش شرکت‌های بزرگ در اقتصاد مدرن مبتنی بر استارت‌آپ وجود داشته باشد. قبل از هر چیز، سیاست‌گذاران آمریکا نباید از همکاری استارت‌آپ‌های نوآورانه با شرکت‌های بزرگ بترسند. چراکه استارت‌آپ‌ها تفکر نوآورانه‌تری دارند. دولت آمریکا باید بودجه‌ای را برای استارت‌آپ‌ها فراهم کند تا با همتایان بزرگ‌تر خود همکاری کنند و باید راه‌اندازی برنامه‌ای برای ارائه حمایت بلندمدت از استارت‌آپ‌ها را مدنظر قرار دهد. گرچه این ریسک‌ها ممکن است منجر به شکست شود ولی در صورت موفقیت، آمریکا را به یکی از رهبران این صنعت در دهه‌های آینده تبدیل خواهد کرد و به نظر می‌رسد دولت بایدن در این مسیر حرکت می‌کند.

منبع: foreignaffairs

پویا مدیریت فردا...
ما را در سایت پویا مدیریت فردا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3pmfco3 بازدید : 22 تاريخ : جمعه 4 خرداد 1403 ساعت: 18:28