چگونه طرح کسب‌وکار بنویسیم؟

ساخت وبلاگ

این قسمت یکی از ارکان مهم طرح است و در آن اندازه بازار و نرخ رشد آن تخمین زده می‌شود. ساختار و روند بازار (روند گذشته و روند مورد انتظار در آینده)، هزینه‌ها، میزان عرضه و تقاضا، حجم صادرات و واردات محصول بررسی می‌شود.

برنامه‌ریزی برای تعیین راهبردهای بازار برای ماندگاری شما در بازار پر از رقابت ضروری است؛ بنابراین باید به تغییرات محیط، مشتریان، فناوری و هر تغییر دیگر در محیط کسب‌وکار آگاه باشید و همگام با تغییرات، شرکت شما نیز برنامه‌ای برای تغییر داشته باشد؛ بنابراین:

-روندهای بازار مانند الگوهای جمعیتی، سلیقه و خواسته‌های مشتری و میزان درآمد خانواده را شناسایی کنید.

– حجم تقاضای کنونی بازار، سهم بازار محصول/خدمات خود از بازار هدف را تعیین کنید.

– تغییر بازار و تغییر رفتار مشتری را رصد کنید و رفتار مشتری و فرآیند خرید محصول/خدمات خود را در نظر بگیرید.

روی بازار هدف نیز متمرکز شوید. در شناسایی بازار هدف شما مشتریان خود را می‌شناسید، ضمن اینکه باید بدانید همه افراد در بازار هدف شما نمی‌گنجند. محصول شما باید به طور خاص برای خریدارانی با خصوصیات، ویژگی‌ها و موقعیت‌های خاص باشد.

بازار هدف روی جذب مشتریانی تمرکز می‌کند که مشتری واقعی محصول/خدمات شما هستند. به طور مثال اگر خدمت شما مربوط به خودرو است، می‌توانید بازار هدف خود را برای دارندگان خودروهای با قیمت متوسط یا صاحبان اتومبیل‌های لوکس در نظر بگیرید. با این کار راحت‌تر می‌توانید نتایج فعالیت‌های بازاریابی و فروش خود را ببینید.

برای شناخت دقیق‌تر مشتریان احتمالی و جذب آن‌ها موارد زیر قابل بررسی هستند:

  • سطح تحصیلات مشتریان شما چقدر است؟
  • برای محصول/خدمت شما چقدر حاضرند هزینه کنند؟
  • محصول یا خدمت شما برای چه بازه سنی و چه گروهی مناسب است؟
  • محصول یا خدمت شما چه خواسته یا نیازی از آن‌ها را برآورده می‌کند؟

یک سرمایه‌گذار باید دقیقاً بداند که چرا طرح و ایده شما نسبت به سایرین متفاوت است و یا چه ویژگی منحصربه‌فردی دارد. برای شناخت بیشتر رقبا عواملی مانند سهم بازار، مقایسه کیفی محصولات، میزان رشد، مقدار سرمایه، راهکارهای بازاریابی، نقاط قوت و ضعف، فناوری مورد استفاده، تهدیدها و فرصت‌ها و موقعیت مالی آن‌ها را در نظر بگیرید و با خود مقایسه کنید.

برای این کار باید دست به کار شوید و از اینترنت، انجمن‌ها و نشریات تخصصی، داده‌های مالی و حتی در نقش مشتری، اطلاعات جمع‌آوری، طبقه‌بندی و تحلیل کنید.

در این قسمت باید طرح‌های مربوط به توسعه محصول و نیاز بازار را توضیح دهید. آیا برنامه‌ای برای افزودن محصول/خدمت به محصول/خدمت فعلی دارید؟ چه سازوکاری برای دریافت بازخورد مشتریان دارید؟ چه سازوکاری برای خودارزیابی و بهبود مستمر دارید؟ پیش از تولید و توزیع محصول در بازار چه اقدامات پژوهشی انجام شده است؟ در حال حاضر چه برنامه‌ای برای توسعه محصول/خدمت فعلی دارید؟ شاخص‌های مورد نیاز هزینه- زمان برای توسعه محصول/خدمت کدامند؟ (سعی کنید در این مورد واقع‌بین باشید.)

کلیدی‌ترین عامل در طرح کسب‌وکار، برنامه‌ریزی مالی است چرا که سرمایه‌گذار، وام‌دهنده یا شرکای شما به این بخش نگاه ویژه‌ای دارند.

با مشخص کردن برنامه مالی شما منابع مالی مورد نیاز برای اجرای طرح مشخص می‌کنید. مقدار نیاز به منابع مالی، زمان دریافت و بازپرداخت آن را نیز نشان می‌دهید. در برنامه مالی سوددهی و ریسک‌های محتمل را تعیین می‌کنید. اگر مقادیر تخمین زده شده، واقعی و قانع‌کننده باشند، تصمیم‌گیری برای مشارکت در سرمایه‌گذاری و نحوه تأمین مالی آسان خواهد شد.

شروع یک کسب‌وکار جدید و یا توسعه کسب‌وکار موجود، با سرمایه کافی موفق خواهد شد، پس منابع نقدی را شفاف بیان کنید.

جریان‌های ورودی و خروجی نقدینگی را نشان دهید. هزینه‌های جاری و هزینه‌های ثابت را مشخص و ثبت کنید.

در طرح خود صورت درآمد ناشی از فروش، سود ناخالص، گردش وجوه نقدی، صورتحساب سود و زیان و تراز مالی را مشخص کنید.

نسبت‌های مالی مانند نسبت‌های نقدینگی، کارایی، سودآوری و نسبت‌های توان مالی را با هدف مقایسه عملکرد کسب‌وکارتان با رقبا و بررسی تغییرات عملکردی کسب‌وکارتان تهیه کنید. تعیین نقطه سربه‌سر مالی، زمان رسیدن به نقطه سربه‌سر و حجم فروش مورد نظر نیز از مواردی است که باید مشخص شوند.

مشخص کنید که کارکرد کسب‌وکار شما چطور در یک ‌روند مستمر ادامه پیدا می‌کند. مسئولیت‌های مختلف گروه مدیریت و شرح وظایف هر بخش شرکت را به منظور تدارکات و آماده‌سازی مشخص کنید. زمان‌بندی‌ها را دقیق بیان کنید و سرمایه و هزینه‌هایی را که برای عملیات تجاری لازم است مشخص کنید.

موارد مربوط به منابع انسانی مانند تعداد کارمندان، مهارت‌ها و تخصص‌های آن‌ها، نیازهای خاص به مشاوران، نحوه ارتباط و کار کردن با آن‌ها در کنار نمودار سازمانی می‌تواند به مخاطب در پذیرش مفاهیم نیروی انسانی کمک کند.
هر کسب‌وکاری مستلزم داشتن منابع انسانی است اما برای بعضی کسب‌وکارهای دانش‌محور و نوآورانه، منابع انسانی اهمیت بیشتری دارند.

در این بخش باید همه مستندات مورد نیاز را ارائه کنید، مانند تصاویر محصولات و خدمات، نمودارها، جدول‌ها، تعاریف، رزومه و سابقه کاری مدیران، قراردادها و مجوزها، گواهی‌ها، اجاره‌نامه‌ها، مدارک حقوقی، فهرست وکلا و حسابداران شرکت و هر مدرکی که در معرفی بهتر کسب‌وکار شما کمک می‌کند.

پویا مدیریت فردا...
ما را در سایت پویا مدیریت فردا دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 3pmfco3 بازدید : 34 تاريخ : يکشنبه 27 اسفند 1402 ساعت: 15:47